woensdag 19 januari 2011

Wat te doen met de poen?

Zoals iedereen wel weet: Alles draait om geld. Er bestaat zelfs een gelijknamig tv programma. Maar ook bij het oprichten van een stichting draait alles om geld. Voor zoveel mogelijk dingen wordt een sponsor gezocht om de organisatiekosten zo laag mogelijk te houden en veel gebeurt op vrijwillige basis. Maar wat gaat de stichting doen met het geld dat binnenkomt?

Veel goede doelen hebben als antwoord: "Het geld zal worden besteedt aan de doelstelling van de stichting". Dat is een makkelijk en simpel antwoord. Het lijkt mij logisch dat het binnengekomen geld gaat naar de doelstelling van een stichting, in ons geval educatie. Maar hoe ga je ervoor zorgen dat het geld terecht komt waar het voor bedoeld is? Deze vraag krijg ik 1000 keer per week. Dat neemt niet weg dat het geen goede vraag is. Het is waarschijnlijk de meest belangrijke vraag en het antwoord zal nog veel belangrijker zijn. Dit is DE vraag die mijn stichting tot een succes kan maken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als gemotiveerde jongeren in kansarme landen een kans krijgen om te studeren, zij een leven kunnen hebben boven de armoedegrens. Alleen iemand geld in zijn hand geven en zeggen dat hij/zij hiervan moet gaan studeren, gaat niet werken en is een groot risico. De kans dat het geld aan wat anders wordt besteed is dan zeer groot. En geef ze eens ongelijk, want voor het eerst in hun leven hebben ze genoeg geld om eten te kopen voor de hele familie of medicijnen. In Afrika leven veel mensen van dag tot dag en op lange termijn denken doen ze niet. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het geld wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is.

Mijn oplossing is dan ook om samen te werken met de lokale onderwijsinstellingen. Momenteel heb ik contact met verschillende universiteiten en zijn we bezig om een datum te prikken voor een persoonlijk gesprek. Dit moet leiden tot een vast contactpersoon. Een contactpersoon waar de stichting informatie kan vragen over de vorderingen en prestaties van de persoon aan wie wij een studiefinanciering geven. Het geld zal direct naar de onderwijsinstelling worden overgemaakt, maar er zijn ook voorwaarden opgesteld waar de jongeren zich aan moeten houden. Dit is wat de stichting gaat doen met de poen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten